Terug
Gepubliceerd op 31/03/2021

Besluit  Gemeenteraad

do 25/03/2021 - 20:00

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening - wijziging

Aanwezig: Serge Verhaeghe, voorzitter
Veerle Geerinckx, burgemeester
Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Kathleen Goovaerts, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, schepenen
Rozita Vervoort, voorzitter BCSD/schepen
Luc Bessems, Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Kristel Van Praet, Tom Dehaene, Patrick Van Den Bosch, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Dominique Van Haesendonck, Anneleen Kempeneers, Cédrique Moens, Diana Behets, raadsleden
Jocelyn Bruggeman, algemeen directeur
Voorgeschiedenis
  • De Stedenbouwkundige en verkavelingsverordening van de gemeente Zemst werd goedgekeurd door de gemeenteraad van Zemst op 23 juni 2005 en door bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 18 augustus 2005.
  • De Stedenbouwkundige en verkavelingsverordening van de gemeente Zemst werd een eerste maal gewijzigd bij beslissing van de gemeenteraad op 29 juni 2006 en de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 3 augustus 2006.
  • De Stedenbouwkundige en verkavelingsverordening van de gemeente Zemst werd een tweede maal gewijzigd bij beslissing van de gemeenteraad op 18 december 2014 en de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 12 maart 2015.
Feiten/context
  • De Stedenbouwkundige verordening van de gemeente Zemst bevat procedureregels voor het 'verkavelen met loten aan een nieuw aan te leggen weg' (artikels 15-24). Volgens deze procedureregels treedt de gemeente op als bouwheer voor de verwezenlijking van de wegeniswerken en de nutsvoorzieningen in de verkaveling. De gemeente duidt eveneens een  ontwerper aan voor het opstellen van het wegenisdossier.
  • Naar aanleiding van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 artikel 31 §3 werd op 1 september 2019 een wijziging doorgevoerd van artikel 31§1 van het Omgevingsvergunningsdecreet. In dit artikel wordt gesteld dat, wanneer een omgevingsvergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg.
  • In het normenboek voor omgevingsvergunningsaanvragen voor het verkavelen van gronden (versie 3 november 2020) werd opgenomen dat, wanneer het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of het opheffen van een gemeenteweg onderdeel is van een aanvraag voor een omgevingsvergunning, de nodige plannen met betrekking tot de inrichting van het openbaar domein moeten worden toegevoegd.
  • Volgens de huidige procedureregels voor verkavelingen langs een nieuw aan te leggen weg, wordt de inrichting van het openbaar domein pas ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd na het bekomen van een omgevingsvergunning. De gemeenteraad neemt tijdens de omgevingsvergunningsprocedure wel een beslissing over de rooilijn, maar niet over de inrichting van het openbaar domein.
  • Op 25 januari 2021 beslist het schepencollege om de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening te wijzigen voor wat betreft de procedureregels voor het 'verkavelen met loten aan een nieuw aan te leggen weg' en om de nieuwe procedureregels op te nemen in een gemeentelijk reglement.
  • De wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening is onderworpen aan een openbaar onderzoek. Dit openbaar onderzoek werd georganiseerd van maandag 1 februari 2021 tot en met dinsdag 2 maart 2021. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd in het Belgisch Staatsblad, op de gemeentelijke website en in het gemeentelijk informatieblad. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.
  • Over de wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening werd op 6 februari 2021 een advies ingewonnen bij Departement Omgeving, de Deputatie Vlaams-Brabant en de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO). De adviestermijn bedraagt dertig dagen. Als er geen tijdig advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan.
  • Op 23 februari 2021 verleent de GECORO een gunstig advies. De GECORO merkt op dat er in de memorie van toelichting nog verwezen wordt naar de artikels die geschrapt worden.
  • Op 4 maart 2021 laat het Departement Omgeving in een e-mailbericht weten dat er zich geen probleem stelt voor het Departement en dat zij geen specifiek advies zullen uitbrengen.
  • Op 11 maart 2021 verleent de Deputatie Vlaams-Brabant (buiten de adviestermijn) een gunstig advies over de wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening.
  • De wijziging van de stedenbouwkundige verordening kadert in de meerjarenplanning 2020-2025 binnen:
    • Doelstelling 5. Kwalitatieve en authentieke leefomgeving;
    • Actieplan 5.2. Coöperatief, betaalbaar en kwalitatief wonen;
    • Actie 5.2.4. Voorzien van kwalitatieve publieke ruimte bij particuliere projecten.
Juridische grond
  • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40§3.
  • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, artikel 2.3.2.
  • Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 31§1.
  • Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Motivering
  • De gemeenteraad moet zich voortaan, tijdens de goedkeuringsprocedure van de omgevingsvergunning, uitspreken over de inrichting van het openbaar domein. Aangezien het niet logisch is dat de gemeente reeds een ontwerper voor het openbaar domein aanstelt vooraleer er een omgevingsvergunning wordt bekomen, is het niet langer wenselijk om de gemeente als bouwheer voor de verwezenlijking van de wegeniswerken en de nutsvoorzieningen in de verkaveling te laten optreden. De verkavelaar/ontwikkelaar neemt deze taak voortaan beter op zich.
  • Het gelijktijdig ontwerpen van het verkavelingsproject en het openbaar domein kan op die manier vertrekken vanuit een geïntegreerde ontwerpvisie waarbij de stedenbouwkundige kwaliteit van het totaalproject tot een hoger niveau kan worden gebracht.
  • Om de geldende procedureregels te kunnen aanpassen, is een wijziging van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening vereist.
  • Het is aangewezen om de te wijzigen procedureregels (artikels 15 tot en met 24) te schrappen uit de huidige verordening en om de nieuwe procedureregels op te nemen in een nieuw gemeentelijk reglement.
  • Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren ingediend.
  • Vanuit de GECORO, het Departement Omgeving en de Deputatie Vlaams-Brabant werd een gunstig advies uitgebracht. De opmerking van de GECORO dat er in de memorie van toelichting nog verwezen wordt naar de geschrapte artikels is correct. De memorie van toelichting wordt op dit vlak aangepast.
  • Het is wenselijk om de wijziging van de bestaande verordening en het nieuwe verkavelingsreglement in eenzelfde gemeenteraadszitting te laten goedkeuren, zodat ze tegelijkertijd in werking treden.
Budgettaire impact
  • De budgettaire impact beperkt zich tot publicatiekosten.
Publieke stemming
Aanwezig: Serge Verhaeghe, Veerle Geerinckx, Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Kathleen Goovaerts, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, Rozita Vervoort, Luc Bessems, Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Kristel Van Praet, Tom Dehaene, Patrick Van Den Bosch, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Dominique Van Haesendonck, Anneleen Kempeneers, Cédrique Moens, Diana Behets, Jocelyn Bruggeman
Voorstanders: Serge Verhaeghe, Veerle Geerinckx, Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Kathleen Goovaerts, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, Rozita Vervoort, Luc Bessems, Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Kristel Van Praet, Tom Dehaene, Patrick Van Den Bosch, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Dominique Van Haesendonck, Anneleen Kempeneers, Cédrique Moens, Diana Behets
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit:

Artikel 1. De artikels 15 tot en met 24 van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening d.d. 12-03-2015, met betrekking tot de procedureregels voor 'verkavelen met loten aan een nieuw aan te leggen weg' te schrappen, alsook het gedeelte van de memorie van toelichting waarin naar deze geschrapte artikels verwezen wordt.

Art. 2. Het schepencollege te gelasten met de uitvoering van dit besluit.