Terug
Gepubliceerd op 28/02/2025

Besluit  Besluiten burgemeester

do 27/02/2025 - 11:00

Tijdelijke politieverordening bij hoogdringendheid - handhaving openbare orde: acties Code Rood van 28 februari 2025 tot en met 2 maart 2025

Voorgeschiedenis
  • Het overleg van het Nationaal Crisiscentrum van de Regering (NCCN), de Algemene Directie van het Crisiscentrum onder leiding van de minister van Binnenlandse Zaken, op 21 februari 2025 met de Federale Politie en de gouverneurs tot coördinatie van de handhaving van de openbare orde.
Feiten/context
  • Op 25 februari 2025 wordt de burgemeester door de korpschef van de PZ KASTZE op de hoogte gebracht van de mogelijke plannen van de activisten van 'Code Rood'. Komend weekend richten ze zich tot de agro-industrie. Op ons grondgebied werden enkele bedrijven als kwetsbaar aangeduid door de federale politie.
  • In de aangekondigde actieperiode van 28 februari tot en met 2 maart 2025 zijn initiatieven van geweldloze en burgerlijke ongehoorzaamheid te verwachten en zullen die acties zich vooral richten naar de ‘agro-industrie’. Op het grondgebied van de Gemeente Zemst zijn er in dit opzicht punten van belang.
  • De organisatoren hebben hun actie niet voorafgaandelijk aangemeld bij de bevoegde bestuurlijke overheid en er werd geen verantwoordelijke naar voren geschoven waarmee de nodige afspraken konden gemaakt worden.
  • Het is niet ondenkbeeldig is dat er infiltraties mogelijk zijn van actievoerders die geweld en vandalisme niet schuwen en het geweldloze karakter van de actie willen uitdagen of ondergraven.
  • Er bestaat voldoende aanleiding om alle nodige maatregelen te treffen teneinde de openbare orde te handhaven ter gelegenheid van de acties ‘Code Rood’ in de periode van 28 februari tot en met 2 maart 2025. Daarbij wordt onverminderd toepassing wordt gemaakt van de principes van het genegotieerd beheer van de publieke ruimte, waarbij er op voorhand zo duidelijk mogelijk afspraken worden gemaakt met de vertegenwoordigers van de manifestanten over bijvoorbeeld een manifestatiezone, de plaatsen en de omstandigheden waarin acties en betogen voor het klimaat kunnen worden geduld, beperkt in tijd en ruimte, en bij voorkeur op een plaats met symbolische waarde voor de actievoerder die ruimte biedt voor de vrijheid van vergaderen en vrije meningsuiting.
  • De burgemeester kondigt een een tijdelijke politieverordening af bij hoogdringendheid daar hij pas in kennis gesteld werd van een potentieel gevaar van deze actie en dat deze informatie nog niet gekend was op het moment van de vorige gemeenteraad. De tijdelijke politieverordening wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende gemeenteraad.
Juridische grond
  • de Grondwet, artikel 26.
  • de wet van 6 maart 1818 betreffende de straffen uit te spreken tegen de overtreders van algemene verordeningen op te stellen bij provinciale of plaatselijke reglementen, in het bijzonder de artikelen 1 en 2 gewijzigd door de wet van 5 juni 1934, en door de wet van 14 juni 1963 betreffende de overtredingen van administratieve reglementen.
  • de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt, de artikelen 11 tot en met 16.
  • de wet van 29 juli 1934 houdende het verbod op private milities.
  • het Strafwetboek, artikel 406.
  • de omzendbrief van de Minister van Binnenlandse Zaken van 18 juli 2002 met betrekking tot gebeurtenissen die met de openbare orde samenhangen en die op de autosnelwegen plaatsvinden.
  • de Nieuwe Gemeentewet, artikel 134§1 en artikel 135§2.
Motivering
  • In het verleden gebruikten de actievoerders van Code rood duidelijke aangeleerde, geoefende tactieken en technieken om targets te benaderen, te penetreren en de ordediensten te misleiden (op hun website wordt er verwezen naar twee soorten acties: groots aangekondigde en verrassingsacties door kleine groepen);
  • Tijdens voorgaande acties vielen schadegevallen (aan o.a. hekkens en machines) te betreuren;
  • De gehanteerde methodologie van de actievoerders kan erop gericht zijn om langdurig – zelfs meerdaags – actie te voeren middels het zich vastketenen aan andere actievoerders of installaties, blokkeren van verkeer, doorgangen of toegangen, het zich vastlijmen en andere creatieve manieren om het de ordediensten moeilijk te maken de actievoerders van de plaats te verwijderen;
  • De voorbije manifestaties van Code Rood en van milieuactivisten (al dan niet in het buitenland) is gepaard gegaan met een aantal incidenten waarbij het soms zelfs tot fysieke confrontatie en/of rellen is gekomen, dat in enkele gevallen personen verwondingen opliepen, waarvan een aantal zelfs gehospitaliseerd diende te worden, dat daarenboven ernstige beschadigingen aan openbare gebouwen, domeinen en particuliere goederen werden aangericht die als disproportioneel kunnen worden beschouwd, ook voor wat betreft  de sociaaleconomische impact;
  • Volgens sociale media blijkt dat de actievoerders zich voorafgaandelijk gaan organiseren, verzamelplaatsen voor vertrek gaan organiseren, zich solitair, in kleine groepen gaan verplaatsen om dan verzameld actie te voeren. De manifestanten kunnen aankomen in de treinstations en bushaltes op het grondgebied van de gemeenten, om zich van daaruit te verplaatsen in de richting van het beoogde doelwit;
  • Uit vorige acties is gebleken dat de actievoerders door hun juridisch team geadviseerd worden om geen drager te zijn van hun identiteitskaart, smartphone of nota’s die kunnen leiden tot hun gerichte identificatie;
  • De politie wil in het kader van genegotieerd beheer van de openbare orde een escalatie op het moment zelf voorkomen. De politie wil preventief in de diepte kunnen optreden tegen de actievoerders voorzien van kleding en materiaal om over de omheining te klimmen of deze open te knippen en zich voor lange tijd vast te kleven;
  • Iedereen moet ertoe bijdragen om manifestaties voor het klimaat zonder incidenten te laten verlopen, zodat de openbare orde en de individuele rechten en vrijheden van de bevolking maximaal worden gevrijwaard.
Besluit

Artikel 1. Van vrijdag 28 februari tot en met zondag 2 maart 2025 is het verboden alleen of in groep met het oog om te betogen in het bezit te zijn van werktuigen zoals touwladders, ijzeren kniptangen of zagen, drilboren, lijmen, ed. voorwerpen teneinde niet voor publiek toegankelijke terreinen te betreden.

Art. 2. Het is verboden het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen of stoffen op de openbare weg te werpen, te plaatsen, achter te laten of te laten vallen, hetzij door er rook of stoom te verspreiden, hetzij door er enige belemmering aan te brengen.

Art. 3. Personen worden niet verhinderd in hun bewegingsvrijheid, niet aangetast in hun fysieke integriteit, en worden niet uitgescholden, geïntimideerd of bedreigd.

Art. 4. In de periode van 28 februari tot en met 2 maart 2025 is het verboden zich gemaskerd, vermomd of verkleed op de openbare weg te bevinden of zich in de plaatsen toegankelijk voor het publiek te begeven, uitgezonderd wanneer dit om historische, folkloristische of religieuze redenen wordt aanvaard. De burgemeester kan in bijzondere omstandigheden afwijkingen toestaan.

Art. 5. Het is verboden van enig voorwerp te dragen of voorhanden te hebben, dat gebruikt kan worden om te slaan, te steken of te verwonden, evenals het dragen van helmen of schilden.

Art. 6. Het is verboden schade toe te brengen aan de openbare weg of private eigendommen.

Art. 7. Het is verboden in openbare ruimten, in voor het publiek toegankelijke plaatsen en in privé-eigendommen over te gaan tot een activiteit die de openbare veiligheid of de veilige en vlotte doorgang in het gedrang kan brengen, zoals:

1) gooien, stoten of lanceren van een voorwerp dat iemand kan hinderen of bevuilen of dat andermans eigendom kan beschadigen of vernielen;

2) gebruik maken van vuurwerk, behoudens vergunning van de bevoegde overheid;

3) klimmen op afsluitingen, in bomen, op palen, constructies of allerhande installaties, behoudens vergunning van de bevoegde overheid;

Art. 8.  De politiediensten krijgen de opdracht de naleving van dit besluit te doen respecteren. Zij kunnen hiervoor alle voertuigen of elk vervoermiddel van deelnemers doorzoeken naar voorwerpen welke de openbare orde kunnen verstoren. Zij kunnen hiervoor gebruik maken van audiovisuele opnames. Zij kunnen overgaan tot identificatie van alle aanwezigen en desnoods tot nazicht van de bagage of fouille van personen. Personen die zich niet schikken naar de bevelen van de politiediensten kunnen bestuurlijk aangehouden worden.

Art. 9. De politiediensten, rekening houdend met de risico's die de zaak met zich meebrengt, gebruikt zo nodig geweld om huidig besluit te doen naleven. Het gebruikte geweld moet redelijk zijn en moet voorafgegaan zijn door een genegotieerd beleid. Het geweld mag enkel na voorafgaande onderhandelingen en na de wettelijke waarschuwingen.

Art. 10. Overtredingen op onderhavig deze politieverordening worden aanzien als een verstoring van de openbare orde en worden bestraft zoals bepaald in het algemeen zonaal politiereglement van KASTZE goedgekeurd door de gemeenteraad van Zemst op 20 juni 2024.

Art. 11. Deze politieverordening heeft uitwerking zodra het is aangeplakt op de gebruikelijke aanplakplaats voor de officiële bekendmakingen, van zodra het is bekend gemaakt op de gemeentelijke website. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Minister van Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Crisiscentrum, aan de griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Leuven en te Brussel; aan de griffie van de Politierechtbank te Halle, Vilvoorde en Leuven.