Terug
Gepubliceerd op 30/05/2024

Besluit  Raad voor maatschappelijk welzijn

do 23/05/2024 - 20:00

Klusjes aan huis - overeenkomst, huishoudelijk reglement, tarieven en privacyverklaring: goedkeuring

Aanwezig: Serge Verhaeghe, voorzitter
Veerle Geerinckx, voorzitter vast bureau
Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Dominique Van Haesendonck, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, leden vast bureau
Kathleen Goovaerts, voorzitter BCSD/lid vast bureau
Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Tom Dehaene, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Anneleen Kempeneers, Diana Behets, Rozita Vervoort, Marie Louise Goovaerts, Billy Debacker, Marc De Fraeye, raadsleden
Jocelyn Bruggeman, algemeen directeur
Verontschuldigd: Kristel Van Praet, raadslid
Voorgeschiedenis
  • De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de bestaande toetredingsovereenkomst Klusjesdienst goed op 24 januari 2017.
  • De raad voor maatschappelijk welzijn keurde de bestaande toetredingsovereenkomst Groendienst goed op 29 april 2021.
  • Tot op vandaag bestaan er twee aparte toetredingsovereenkomsten: één voor de Groendienst en één voor de Klusjesdienst.
  • Tot op vandaag bestaan er twee aparte werkkaarten die de kostprijs voor de burgers bepalen: één voor de Groendienst met 7 onderverdelingen en één voor de Klusjesdienst met 8 onderverdelingen.
  • Tot op vandaag bestaan er twee tariefbepalingen: één voor de Groendienst met loonbegrenzing (24 tarieven) en één voor de Klusjesdienst zonder loonbegrenzing (28 tarieven).
  • De facturatie gebeurt via het programma Winsoc.
Feiten/context
  • De evaluatie van de thuisdiensten is opgenomen binnen het meerjarenplan 2020-2025 onder Doelstelling 4. We evolueren naar brede zorg op maat. - Actieplan 4.6. Zelfstandig thuis wonen. – Actie 4.6.1. Evalueren en uitwerken thuisdiensten.
  • Winsoc is een verouderd softwareprogramma dat niet meer ondersteund wordt en dat binnen de organisatie zo goed als niet meer gekend is.
  • De tarieven van de prestaties worden niet jaarlijks geïndexeerd.
Juridische grond
  • Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 84§1.
  • Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's, artikel 1.
Motivering
  • Met als hoofddoel een verhoging van de klantvriendelijkheid en efficiëntie van de dienst en een vereenvoudiging van de bijhorende administratie worden de volgende veranderingen toegepast:
    • De samenvoeging van de twee overeenkomsten ‘Groendienst’ en ‘Klusjesdienst’ tot één overeenkomst ‘Klusjes aan huis’ zorgt voor administratieve vereenvoudiging en een efficiëntere werking van de dienst.
    • De samenvoeging zorgt voor meer duidelijkheid bij de gebruikers. Met één overeenkomst krijgen de gebruikers een volledigere dienstverlening. Dit verhoogt de klantvriendelijkheid.
    • Een huishoudelijk reglement als bijlage aan de overeenkomst laat toe de werking beter en concreet te beschrijven, met aandacht voor het welzijn van de klusjesmannen. We kunnen de gebruiker bijsturen waar nodig omdat we kunnen terugvallen op een duidelijk afgebakend reglement.
    • De vereenvoudiging van de uurtarieven van 28 + 24 tarieven naar slechts 4 uurtarieven zorgt voor meer duidelijkheid voor de gebruiker en laat de dienst toe sneller en efficiënter te factureren. In het uurtarief zitten het uurloon van de klusjesman, de verplaatsingskosten, de vergoeding voor het gebruik van de machines van het OCMW en het onderhoud van de dienstwagen en de machines verrekend.
    • De vereenvoudiging van de werkkaart zorgt eveneens voor meer duidelijkheid voor de gebruiker en een snellere en efficiëntere facturatie
    • Een overeenkomst van bepaalde duur zorgt er voor dat we jaarlijks contact hebben met de klant. Dit zorgt voor een betere opvolging (is zeker belangrijk voor de sociaal kwestbare klanten) en maakt dat we de ondersteuning mee kunnen laten evolueren met de noden.
    • Een tarief als bijlage aan de overeenkomst laat toe de prijzen op regelmatige basis bij te stellen zowel wat de inkomsten van de gebruiker betreft (barema op basis van leeflonen), als wat de indexering betreft (op basis van de consumptie-index van november).
    • Met één overeenkomst wordt vastgelegd dat er boven een bepaald inkomen, geen dienst aangeboden wordt. De inkomensbegrenzing ligt lager dan voordien. Een absolute meerderheid van de klanten blijft echter bediend en daarnaast kunnen we meer focussen op de meest kwetsbaren. De mensen met een te hoog inkomen zullen verder geholpen worden door de Link bij het zoeken naar gepaste ondersteuning.
    • Het Managementteam en team Financiën hebben een positief advies gegeven.
Budgettaire impact
  • Geen.
Publieke stemming
Aanwezig: Serge Verhaeghe, Veerle Geerinckx, Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Dominique Van Haesendonck, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, Kathleen Goovaerts, Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Tom Dehaene, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Anneleen Kempeneers, Diana Behets, Rozita Vervoort, Marie Louise Goovaerts, Billy Debacker, Marc De Fraeye, Jocelyn Bruggeman
Voorstanders: Serge Verhaeghe, Veerle Geerinckx, Greta Lauwers, Dirk Van Roey, Dominique Van Haesendonck, Tim Borteel, Joeri Van den Brande, Kathleen Goovaerts, Luk Van Biesen, Bart Coopman, Alex Heyvaert, Bart Nobels, Koen Vandermeiren, Katia De Vreese, Tom Dehaene, Ilse Van de Velde, Werner Keersmaekers, Carla Vandervorst, Erik Moens, Peggy Muyldermans, Anneleen Kempeneers, Diana Behets, Rozita Vervoort, Marie Louise Goovaerts, Billy Debacker, Marc De Fraeye
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1. De raad keurt de overeenkomst, het huishoudelijk reglement, de tarieven en de privacyverklaring van de dienst 'Klusjes aan huis' goed.

Art. 2. Dit besluit treedt in werking op 1 juni 2024. De toepassing van de eerstvolgende indexering vindt evenwel plaats op 1 januari 2025.

Art. 3. De besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 januari 2017 en 29 april 2021 tot goedkeuring van de huidige toetredingsovereenkomsten houden op te bestaan op 1 juni 2024.